Nianing Basketbal Club Academy

Samen met NBC en andere partners hebben we een nieuw basketbalcentrum gebouwd

De eerste fase is al een tijdje afgerond, waardoor we nu beschikken over 1 officieel basketbalterrein, een trainingsveld, kleedkamers, douches, een bureau, een waterput, een studio voor de conciërge en een multifunctionele ruimte met kantine, winkel, keuken en wc’s.

Ook fase twee is nu klaar. We hebben dit schooljaar ons internaat geopend en geven plaats aan 24 spelers tussen 14 en 18 jaar. We begeleiden de jongeren op school en voorzien bijlessen als het nodig is. Op het basketbalterrein wordt er onder het toeziend oog van professionele coaches hard getraind. Voor een tiental mensen hebben we werkgelegenheid gecreëerd: coaches, koks, onderhoudspersoneel en opvoeders. Op het einde van het schooljaar zijn de coaches en staff tevreden over de schoolresultaten en de vorderingen op het basketbalterrein. Nog steeds komen er op woensdag en zaterdag zo'n 150 jongeren uit de buurt naar NBC Academy en spelen we met verschillende leeftijdscategorieën competitie op regionaal en nationaal niveau.

NBC Academy maakt zich op voor de derde fase: uitgroeien tot een zelfbedruipende organisatie en ernaar streven om de werking nog beter te maken. Het voorbije schooljaar heeft ons ondertussen geleerd dat het inschrijvingsgeld omhoog moet, want ook in Senegal swingen de energie- en waterprijzen de pan uit. Dankzij de samenwerking met FIBA beschikken we ondertussen over meer en beter sportmateriaal. Maar extra budget is nodig en hier ligt de ambitie van Dimbali. We blijven geld inzamelen en versturen nog steeds sportschoenen en -kledij naar de  sportwinkel van de academy. Het transport naar Senegal verloopt in samenwerking met August Shipping.

Ondertussen zitten we in de 4de fase. We spreken vanaf nu over een onderneming met een businessplan en niet meer over een project. NBC Academy is een internaat voor 40 jongens tussen 12 en 18 jaar. De jongeren gaan overdag naar school en vanaf 15u30 krijgen ze basketbaltraining van 2 professionele coaches. NBC Academy heeft 2 opvoeders, een kok en een poetsvrouw in dienst Dit alles kunnen we bekostigen met het inschrijvingsgeld. Naast de Academy is er natuurlijk onze basketbalschool, waar alles mee begon. Zij profiteren mee. Er is beter en meer materiaal, de coaches geven ook training op woensdag, zaterdag en zondag wanneer jongens en meisjes,w aarvan ook een groep dove en slechthorende, uit de omgeving komen trainen.Onze engagement blijf natuurlijk om de basketbalschool te ondersteunen. Jongeren de kans geven om te basketten, zonder dat er een financiële barrière is en hun begeleiden naar volwassenheid. We geven jongeren de kans om verder te studeren, waar ouders de nodige middelen niet hebben. Kortom we ondersteunen het sociale vangnet!

NBC Academy vanuit de lucht

Foto's